Syridlo chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzálny na všetky druhy syrov - tekuté prírodný enzým, zrážadlo živočíšneho pôvodu (žalúdky teliat) určené na syrenie mlieka o sile 1: 5 000 určené na výrobu čerstvých prírodných, polotvrdých aj tvrdých syrov z kravského, ovčieho, alebo kozieho mlieka s nízkodohřívanou i vysokodohřívanou syreniny.
Zloženie chymozinového syridla LAKTOCHYM:
Syridlový koncentrát: rennin, čiže chymozínu (Pozoruhodne výkonný enzým, získaný z teľacích žalúdkov. V čistej forme 1 diel renninu vyzráža 5 miliónov dielov mlieka), lieh, eugenol, tymol.
Dávkovanie chymozinového syridla LAKTOCHYM:
Syridlo sa dá ľahko dávkovať: pre čerstvé syry 3 - 5 ml na 10 litrov mlieka, (tj. 10-18 kvapiek na 1l mlieka) pre polotvrdé syry 6-7 ml na 10 l mlieka. V zásade dávku voľte tak, aby zrážanie mlieka začalo 15 minút po zasýření. Na tento okamih má samozrejme zásadný vplyv zloženia mlieka, predovšetkým množstvo sušiny, tuku a bielkovín. Preto nezostáva, než učiť sa systémom POKUS - OMYL. Prednosťou je dlhá trvanlivosť. Postupom času sa však účinnosť znižuje a je preto potrebné zvýšiť odporúčané dávkovanie. Potrebnú dávku syridla zrieďte v pomere cca 1: 10 s vlažnou vodou a až potom nalejte do pasterizovaného mlieka. Teplota syreného kravského mlieka 23- 27 ° C. Teplota syreného ovčieho mlékaí 30 - 31 ° C. Mlieko s prídavkom syridla miešať 1 minútu, potom v opačnom smere do ustálenia. Potom nechať mlieko zrážať v pokoji, NERUŠIŤ! Čas syrenie: Celková doba zrážania je asi 45 - 50 minút. Asi 1/2 hodiny pred zasýřením doporučujeme pridať do mlieka 36% roztok chloridu vápenatého v pomere 2-5 ml na 10 litrov mlieka (kávová lyžička = cca 3ml) Minimálna trvanlivosť je 6 mesiacov. živočíšne syridlo z teľacích žalúdkov teľacie syridlo syridlový preparát Laktoflora syridlo na syr syridlo na syry syridlo na výrobu syrov prírodné syridlo do mlieka na výrobu syra