BETA mezofilné kultúra na 200 l mlieka štartovacie na tvaroh, mäkké, tvarohové i tvrdé syry - štartovacia syrárska kultúra v lyofilizovanej (mrazom vysušené) forme určená na priame Zaočkované do mlieka. Čisto okysľujúce zaočkovací kultúra bez ďalších aromatických prímesí vhodná k naštartovaniu kysnutia pri výrobe tvarohu, mäkkých, tvarohových a plesňových syrov, tvrdých a polotvrdých syrov. Vhodná predovšetkým na výrobu syrov, kde oká sú nežiaduce napr. Typu Gouda (aromatickejší kultúry môžu vytvoriť menšie oka). Zmes zloženú len z okysľujúcich kmeňov - 100% homofermentativní. Jej okysľujúce aktivita je silná. Vhodná teplota mlieka pri Zaočkované je 22 - 37 ° C (minimálne 20 ° C). Doba minimálneho zrenia 30 mininut. Mezofilné kultúry nepřežívají teploty nad 40 ° C. zloženie kultúr - Lct.Lactis + Lct.Cremoris veľkosť balenia: DL1 - odporúčané k priamemu Zaočkované 200l mlieka Kultúry sú veľmi účinné, podľa našich skúseností je často možné dávkovanie znížiť až na polovicu. Predávkovanie môže byť aj dôvodom nekvalitného výrobku. Jedná sa o mrazom vysušený prášok, balený v praktickej plastovej ampulke, ktorá umožňuje opakované uzatváranie a postupné odoberanie čiastočného množstva kultúry pri spracovávaní menšieho množstva mlieka, než na koľko je balenie určené. Je možné dávkovať kultúru priamo do mlieka, veľmi dobre sa rozpúšťa. Skladovanie a doba trvanlivosti: odporúčané skladovanie je pri -18 ° C kedy garantovaná trvanlivosť je 2 roky od dátumu plnenia, ktoré je uvedené na obale. Krátkodobé uchovanie kultúry pri vyšších teplotách, napr. Pri transporte alebo pri manipulácii pri výrobe, má minimálny vplyv na účinnosť kultúry a jej trvanlivosť nijako výrazne neovplyvňuje. Obsah balenia je nutné chrániť pred vniknutím vlhkosti.
Práca s kultúrami sušenými mrazom:
Kultúry sa dávkujú priamo do mlieka. Veľmi dobre sa v ňom rozpúšťajú. Potrebnú dávku nasypte na povrch mlieka, nechajte asi 1 min nasiaknuť a potom dobre (nie sprudka) vmiešajte do celého objemu. Dávkovanie je uvedené na každom balení pre celý obsah. Pre menšie množstvo momentálne spracovávaného Meka, odstráňte pomernú časť. Pre domáce použitie a drobnú výrobu nie je nutné kultúry dávkovať s laboratórne presnosťou alebo množstva nejako vážiť. Celkovú váhu obsahu výrobcu na balenie neuvádza. Dávkovanie kultúr je otázkou skúseností. Časom budete vedieť odhadnúť, aké množstvo je vhodné práve pre Vaše konkrtétní receptúry a momentálnej kondícii mlieka a kultúry. Dávkujte radšej menej, kultúry sú naozaj účinné. Z praxe sa ukazuje, že niekedy je možné ísť až na polovičnú dávku než odporúča výrobca. Keď kultúru poddávkujete, dobu kysnutia môžete predĺžiť alebo zvýšiť zaočkovací teplotu. Plesne přirosit. Predĺžiť zrenia a pod. Pokiaľ ale predávkujete, syrenina překysá alebo prozrávání prebieha príliš rýchlo a tento proces je zvyčajne nevratný. Použitie a výber kultúr vyplýva z jednotlivých receptúr na výrobu syrov a ďalších mliečnych výrobkov, z vlastnosti kultúr a všeobecných zásad výroby. Môžete ich vzájomne kombinovať, samozrejme s ohľadom na ich vlastnosti, aby tento postup bol zmysluplný. Uchovanie, trvanlivosť a dátum plnenia je uvedené na obale. Vystavenie vyššej teplote po krátku dobu (napr. Počas manipulácie a transportu) má minimálny vplyv na stratu aktivity.